90%Hodnotenie produktu: 90%
- displej, repraky, zvuk , 3,5mm jack, TV kabel ostatne popisane v recenzii
Ked bol tento mobil predstaveny 2. oktobra 2008 tak som sa velmi potesil lebo konecne aj najvacsia znacka NOKIA ma svoj dotykovy mobil .Nedavno som si bol mobil vyskusat v predajni a tak vam napisem trochu poznatkov. Zujal ma hlavne dizajnom kedze mobil patri do skupiny XpressMusic tak ma skvele hudobne farby cierna +cervena, modra , cierna . Najviac sa mi paci tato verzia cierna + cervena lebo su to moje oblubene farby a skvelo dalia so sebou . Vela ludi tvrdi ze je to hruby mobil ale pre mna je to skor plus lebo sa lepsie drzi v ruke a nepada . Paci sa mi ze zadna strana je vyrobena s kvalitneho materialu ktory nie je leskly ako u inych nokiach ale je matny a pritazlivy , na lavom boku su 2 stereo reproduktory o ktorych sama nokia tvrdi ze su najlepsie a ma pravdu hraju velmi kvalitne a hlasno a jew to dobre lebo napr . nokia 6233 ktoru som mal tak hrala tiez velmi hlasno a kvalitne . Na dolnom labom rohu je diera s stylusom ktory si mozete vytiahnut ked potrebujete a je dobre ze je hned po ruke, ked som si mobil skusal v predajni tak to bola skvela pomocka na ovladanie mobilu . Taktiez v baleni je trsatko s priveskom na mobil co je podobne tomu na gitaru a ma rovnaku funkciu ako stylus pomahat obladat mobil ked palce uz nestacia - ale mobil je skvelo prisposobeny na obladanie rukov takze ja som ho pouzival minimalne pocas skusania . Pacia sa mi tie cidla ktore su nad displejom : svetelne cidlo - reguluje podsvietenie displeja a cidlo na detekciu blizkosti tvare - napr. ak mate hovor tak ked si prilozite mobil k uchu tak sa displej akoby zablokuje a tak nestlacite nic , mobil ma aj kameru na videohovory cez ktoru si mozete aj vyfotit portret hoci v slabsej kvalite ako hlavny 3,2 Mpx - mozno to pouzit napr . ako zrkadlo co ocenie najme zeny a slecny , o otacanie obrazu sa stara pohybove cidlo a sluzia aj na hranie hier - funguje velmi rychlo a presne pri otacani . Paci sa mi ze okolo mobilu je vyvyseny ram co sluzi na ochranu displeja pri pade ci poskriabaniu - je to lepsie ako ked niektory vyrobcovie daju displej zarovno s krytom a tak sa rychlo poskriabe . Vzadu je sosovka 3.2 Mpx fotaku a dvojity LED blesk - fotak nefoti najlepsie ale ani najhorsie - ale je to zalezitostou Firmwaru v novomm softvere sa ma znacne vylepsit , mobil nahrava VGA videa s 30 snimkov za sekundu co je kvalita aku si naplno vychutnate na monitore alebo TV pomocou TV kablu ktory je v baleni takze videa je radost tocit . Na internete sa da najst program co sluzi na to aby LED blesk svietil stale a tak to mozete pouzit ako baterku - co je velmi uzitocne po tme . Nad displejom je este akoby dotykove tlacidlo ktore po stlaceni vyskoci ponuka Express na pravom hornom rohu su tam asi 6 skratky napr. na web, galeriu atd. Pri pohladne na displej ma hned zaujal je krasne velky 3.2 palce a ma vynikajuce rozlisenie 360*640 pixelov a zobrazi 16 mil .farieb naozaj je to super na pozeranie fimov (nahradi prenosny DVD prehravac ) , obrazkov , GPS navigaciu ( tu si uz nemusite kupovat samostatne do auta ), internet - paci sa mi ze mobil ma aj WiFi a tak mozete surfovat zadara cely den , mobil prehraje aj videa z portalu Youtube co je super . Z displejom sa mi pracovalo skvele reagoval naozaj rychlo a presne narozdiel od dotykacov od konkurencnych znaciek . Bateria ma kapacitu 1 320 mAh co je velmi velka hodnota a vydrzi mobil v pohotovosti velmi dlho . Pametovu kartu do neho mozete dat aj 32 GB mobil podporuje Micro SDHC (v baleni je 8GB co staci na vsetko) . Mobil funguje na Systeme Symbian S60 5th co je len prerobena verzia 3rd pre dotykove ovladanie a tak si mozete kludne nainstalovat aj plno programov a hier urcenych pre 3rd hoci niektore ostanu neovladatelne - cize nepouzitelne . Pri JAVA hrach sa zobrazi virtualna hlavesnica a tak sa daju kludne obladat co sa mi velmi pacilo lebo konkurencne mobily taku funkciu nemaju . Pisanie sprav sa mi tiez velmi pacilo lebo mobil ponuka az 4 moznosti ako zadavat text 1, velka qwerty - paradne sa na nej pise oboma rukami a je velmi rychla 2, mini qwerty - pouzitelne najlepsie zo stylusom a trsatkom lebo moje palce boli velmi velke na pisanie 3 , klasicka numericka klavesnica ktoru maju snad vescina mobilov - paci sa mi ze klavesi boli velka a neboli ziadne preklepy 4, rozpoznavanie pisaneho textu - pouzitene so stylusom lebo tam napisete slovo rucne a mobil ho sam prelozi . Aktivny pohotovostny rezim je dost slaby oproti 3rd mozete si tam zobrazit Kontakt bar - kde si date 4 naj kamosov a volate im z hlavnej obrazovny , druha moznost je 4 oblubene ikony - je skoda ze su len 4 mohli byt aspon 8 , ale mozete si nainstalovat program Handy Shell a ten ma ovela vacsie moznosti ako obycajny pohotovostny rezim - odporucam ho . V baleni je kabel s ovladacom na prehravac a sluchadla co je super lebo mobil nemusite an vyberat z kapsy , je tam aj TV kabel na pripojenie mobilu z TV a tak hrat hry , pozerat filmy , obrazky atd. Mobil ma velmi zaujal a rad by som ho pouzival ako svoj vlastny , tesim sa na dalsie dotykove mobily od NOKII lebo ona vie co je kvalita .
PLUSY a MINUSY z mojho pohladu :
DISPLEJ- Nokia konecne po dlhej dobe pokrocila v technologii a priniesla vysoke rozlisenie 360x640 doteraz to stale bolo len o 240x320 ale to bolo v mobiloch co nemali dotykovy displej a tiez ani velku uhlopriecku takze tam to stacilo ale je dobre ze u dotykovych Nokiach je uz standard vysoke rozlisenie ktore mozete vidiet aj v ocakavanej N97. Pocet farieb sa nezmenil ale to ani netreba lebo 16 mil. bude uplne stacit a nic zlepsovat v tomto smere uz netreba . Velkost je 3,2 palce a na takom vysokom rozliseni je perfektne jemny o com svecia aj cisla 8 170 bodov/cm2 . Displej je vyrobeny technologiou tlakovou to znamena ze na displej treba pritlacit (nie ako na iphonu ze ste sa len dotkli a uz reagovalo, tato techonogia sa nazyva kapacitna), ale to nevadi lebo narozdiel od iphonu mozete pouzit dodavany stylus a pracovat s nim napr. na mini qwerty, nete, mapach. Takze displej je tu naozaj to najlepsie co mozete medzi dotykovymi displejmi najst a mobil reaguje presne .
OPERACNY SYSTEM SYMBIAN - Kedze mobil bezi na prostredi Symbian S60 5 edicie (5th) , system je skoro rovnaky ako na nedotykovych nokiach so symbianom len je prerobeny na dotykove ovladanie a to sa im aj podarilo. Kedze system je otvoreny tak si mozete nainstalovat plno programov a hier ktore rozsiruju funkcnost mobilu , niekolo programov a hier som vam tu uz popisal . Velkou vyhodou je moznost zmeny velkosti pisma v troch stupnoch. Pokial sa dotknete displeja tak mobil jemne zavibruje a je to super vymozenost lebo aspon citite ze ste nieco stlacili a tym je pouzivanie prijemnejsie. Pri spusteni javy sa zobrazi na polovicku displeja sa tu druhu zabera virtualne klavesnica, co je skvelo vyriesene .
SIROKE MOZNOSTI PRIPOJENIA - Telefon podporuje väscinu datovych prenosov pomocou GPRS,EDGE,3G,HSDPA pokracuje cez bluetooth ktore by u takehoto mobilu nemalo chybat , WiFi je skvela vec hlavne ak mate doma Router cez ktory mozete byt pripojeny na internete cely den , dalej to vyuzijete aj v meste , kaviarnoch , restauraciach atd.
HUDBA a STEREOREPRODUKTORY- 5800 patri do hudobnej edicie Nokie a ako najlepsi hud. mobil prinasa obrovske stereorepraky , kvalita je naozaj skvela a ozvuci aj väsciu miesnost . Hlavne to vyuzijete vonku kde s priatelmi si pustite pesnicku . Na vrchu je 3,5 mm JACK co by u hud. mobilu nemalo chybat a tiez pribalena 8GB karta co zabezpeci dostatok miesta pre kopec hudby , fotiek , filmov.
ČIDLA - Hlanou vyhodou je pritomnost pohyboveho cidla ktore automaticky reguluje polohu obrazu ci uz na cirku alebo vysku. Plne to vyuzijete v hrach . Cidlo na detekciu vzdialenosti tvare ktore snima len pri hovore a zapina alebo zhasina displej . Svetelne cidlo na regulaciu podsvietenia co vyrazne setri bateriu.
VGA video - Mobil je schopny nahravat video o rozliseni 640x480 bodov so 30 snimkami za sekundu a v tme prisvetluje vdaka 2- led diode. Cez pribaleny TV-out kabel si mozete pozriet aj na velkej TV
GPS - Podpora GPS navigacie spolu s velkym displejom je skvele na navigaciu v aute . Rychlo vyhladava satelity a ked ich najde tak ich drzi a opetovny start je uz bleskovy . V mobile je program Nokia Mapy 2 kde si zdarma nahrate mapy ktore chcete ale za navugaciuuz zaplatite zadarmo vam len ukaze kde sa nachadzate .
SKVELY HARDVER - Mobil ma 128MB RAM co zarucuje spustenie viacerych programov bez toho aby sa mobil spomalil , 369 MHz procesor vyrazne zrychluje beh systemu , bateria je 1320 mAh co je super hodnota . Pamät mobilu je 81MB a ma aj slot na micro SDHC do 32 GB .
MINUSY:
KONSTRUKCIA- Niektory majitelia sa stazuju ze mobil v okolo diery pre stylus vrzga kedze je cely vyrobeny z plastov, a tiez hornom rohu je mensia diera ale netyka sa to vsetkych modelov.
FOTAK- Mobil ma 3,2 Mpx fotak a rozlisenie uplne postacuje hoci niektorym to vadi .Aspon ze ma automaticke zaostrovanie a makro. CHyba mu krytka a tak sa rychlo moze poskriabat. Kvalita je dost slaba ale to ma napravit az novy softver (FW) . Ponuka LED diodu co dokaze dosvetlit na mensiu vzdialenost ale neni to xenon ako na mojej N82 co foti ako digitalny fotak . Dufam ze sa kvalita naozaj zlapsi v novom FW.
- tento mobil je skvely a nema az tolko zasadnych minusov . Je to skvela kupa a rozhodne podareny prvy dotykac od NOKIE
- Je táto recenzia užitočná?
- Áno (75)
- Nie (11)